TOMISLAV OSTOJA – Danijel Žabčić
58030
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-58030,select-core-1.3.1,pitch-child-child-theme-ver-1.0.0,pitch-theme-ver-3.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,fade_push_text_right,grid_1300,vertical_menu_with_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Title Image

TOMISLAV OSTOJA – Danijel Žabčić

TOMISLAV OSTOJA

Tomislav Ostoja rođen je u Splitu 31. kolovoza 1931. godine. U rodnomu gradu pohađao je Školu primijenjene umjetnosti na kojoj je maturirao 1952. godine.

Rani Ostojini radovi, nastali u srednjoškolskoj kiparskoj klasi, u znatnoj mjeri obilježeni su meštrovićevskom stilizacijom motiva, ali i zavidnom vještinom modeliranja. U jesen 1952. polaže prijamni ispit na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i do diplome 1957. godine studira kiparstvo u klasama Grge Antunca, Frana Kršinića i Antuna Augustinčića kod kojeg završava i takozvanu “specijalku”. Nakon studija nastavlja s radom pod okriljem mentora Augustinčića i suradnik je profesorove Majstorske radionice sve do 1961. godine. Stvorio je golemi opus od više stotina skulptura i slika koje danas rese zbirke vodećih muzejsko-galerijskih ustanova i privatnih zbirki u Hrvatskoj i inozemstvu. Oblikovao je devetnaest javnih plastika i spomenika. Devet je postavljeno na otvorenim prostorima u Zagrebu, tri u Čakovcu, po jedna u Ličkom Osiku, Begovu Razdolju, Poreču i Kninu, a dvije u Vukovaru. Osvojio je brojne nagrade među kojima ističemo prvu nagradu na natječaju za spomenik bl. Kardinalu Alojziju Stepincu 1996. i prvu nagradu za kompoziciju “Slomljeno vukovarsko srce” na natječaju za spomen-obilježje stradalim žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru 2007. godine.

Autor Teksta:

Danijel Žabčić

Opseg:

240 stranica

Format:

24 x 30 cm

Uvez

tvrdi, s plastificiranim ovitkom

Cijena:

250,00 kn (-30% za direktnu narudžbu)

Kategorija:

Likovne monografije

Date:

3. svibnja 2019.